Af Chilinørden 30. januar 2019 0 Kommentarer

Chili Arter & Sorter – Capsicum

Inden for slægten Capsicum vi kender som chili er der 5 store arter. Der findes mange flere mindre arter, men du vil som regel kun stifte bekendskab med disse.

Til jer læsere og til min egen reference, har jeg en liste herunder til at hurtigt identificerer de enkelte arters kendetegn.

Capsicum annuum

  • Annum stammer fra ordet “årligt”
  • Arten kan tåle koldere temperaturer end de andre. Så det er en fin art at overvintre.
  • Inkluderer alm. peberfrugt, søde/italienske peber, serrano, cayenne, paprika og jalapeños.
  • Stammer fra Amerika.
  • Styrken går fra mild til rimelig hot.

Capsicum baccatum

  • Baccatum betyder “bær-agtig”. Smager ofte ret godt.
  • Inkluderer Aji familien, lemon, frugt agtige arter.
  • Stammer fra Sydamerika – Peru.
  • Styrken er som regel middel til hot.
  • Perfekt til saucer.

Capsicum chinense

  • Chinense betyder “kinesisk”. Men er misvisende da den stammer fra Amerika.
  • Inkluderer Habanero, Scotch Bonnet, Trinidad Scorpion, Bhut Jolokia, Carolina Reaper.
  • Styrken er ofte hot til super hot.
  • God til saucer.

Capsicum frutescens

  • Frutescens betyder “busk-agtig”.
  • Kendes ofte ved at chili er oprejste på planten. Benyttes ofte til dekorations chili da de ofte er små og busket planter med små chili der stikker opad.
  • Inkluderer Tabasco, Piri Piri.
  • Stammer fra Amerika, dyrkes i hele verden.
  • God til Bonchi (Bonsai chili)

Capsicum pubescens

  • pubescens betyder “behåret”
  • Kendes ofte ved at bladene har “hår” på og på de lilla blomster. Har sorte frø, modsat hvide/gule i de andre arter.
  • Inkluderer Mazano, Rocoto chili.
  • Stammer fra Sydamerika og bruges i stor stil der i madlavningen.
GD Star Rating
loading...
Chili Arter & Sorter - Capsicum, 6.5 out of 10 based on 2 ratings
Skrevet i kategorien: Chili sorter, Om chilien

Om skribenten: Chilinørden

Jeg ELSKER chili og bruger det næsten dagligt i min madlavning. Jeg har dyrket mine egne chilier siden 2012 - nogle sæsoner har jeg op til 30 forskellige sorter i vækst. Her på siden forsøger jeg at dele lidt af min erfaring med alle jer andre og håber at selv lære noget nyt undervejs i processen. Håber du vil skrive en kommentar hvis du har ris/ros eller forslag af forskellig art.

Skriv en kommentar