Chili er både en meget elsket, hadet og misforstået størrelse. Jeg vil i denne artikel prøve at beskrive nogen af de grundlæggende ting ved chilien der er godt at vide. Det kan ses som en Chili for dummies der er under konstant udarbejdelse – uden at selvfølgelig nedværdige nogen, men forsøge at gøre chilien lidt mere forstået blandt alle derude i landet.
Chilien set indvendigt
- Frøstand – her Capsaicin (det stærke i chili) udvikles. Det er hele det lyse du ser indvendigt i chilien.
- Frugtkød – det saftige kød de fleste er ude efter. Ser kan du finde smagen og nuancerne i chilien.
- Stilk – ikke så meget at sige om den. Den er bindeled mellem frugten og planten.
- Frø – disse er også samlingssted for Capsaicin og ofte forbinder man netop disse som det stærke i chilien og overset frøstanden. Frøene kan bruges i madlavningen og naturligvis vejen til at så og dyrke nye chili planter.
Av av av – den brænder!
Ja! Chili er kendt for at være en stærk frugt – Den er i familie med den milde peberfrugt du kender fra supermarkedet.
Det du mærker som stærkt i en chili, er en kemisk forbindelse kaldet Capsaicin. Uden at blive alt for kemisk og biologisk, så går dette Capsaicin ind og binder sig på dine nerveender der specifikt har den funktion at kommunikerer signaler om irritation og smerte til centralnervesystemet. Dvs. det er samme sted der sender signal til hjernen når du brænder dig på noget varmt.
Den tricky forskel her er at man rent faktisk ikke brænder sig på chili, men har oplevelsen af det ske. Kroppen reagere præcis på samme måde, selvom den bliver snydt.
Er Capsaicin farligt?
Generelt nej, det er ikke farligt og man kan faktisk spise store mængder af det – det er mere kroppens reaktion der kan være farlig hvis man fx har svagt hjerte.
Virkningen vil altid fortage sig igen efter noget tid – normalt en 10-20 minutter.
Chili kan dog virke en smule vanedannende – Det er dog ikke farligt i sig selv, men må anses som en bivirkning der skal nævnes. Gælder hvis man spiser chili ofte over længere tid.
Hvordan kan jeg lindre den brændende fornemmelse?
Bedste er at drikke / skylle mund med noget fedtholdigt.
- Mælk
- Yougurt
- Is
- Madolie
Værste du kan gøre er at drikke ting uden fedt, eksempelvis
- Sodavand
- Vand
- Øl
- Andet alkohol
Her bliver smerten blot værre efter få sekunder.
Hvad er fordele og ulemper ved chili?
Ulemperne:
- For at starte med de få ulemper, må siges at det gælder om at passe meget på ved håndtering af chili – både frisk og tørret. Det kan gøre meget ondt at få i øjnene eller munden generelt. En GOD ide er altid at benytte plastikhandsker når du skære og behandler chili frugter. Det må du endelig ikke tage som et nederlag og spille macho, for det skal nok gå galt, om end når du skal ud og tisse næste gang og har glemt alt om den chili du skar 20 minutter forinden.
- Chili kan hos nogen skabe så meget irritation af hud, fordøjelsessystem at det ikke er spor sjovt, derfor skal man altid prøve sig forsigtigt frem hvis man ikke er vant til chili og kender sine egne grænser. Undervurder ALDRIG en chili på den udseende, form, farve, lugt.
Fordelene:
- Det er sundt! Fyldt med bla. C vitamin
- Kan bruges mod forskellige former for svaghed / sygdom. eks. forkølelse.
- Det er med til at fremhæve smagen i din mad (når du bruger chili med måde)
- Nogen hævder det faktisk hjælper folk med maveproblemer og mavesår. Capsaicin skulle have den effekt at mavesækken udskiller noget ekstra slim der går ind og beskytter mavesækken. Som en buffer mod stoffer som syre fra fx cola, alkohol, aspirin mv.
- Det kan medvirke til at nedsænke blodtryk og kolesteroltallet ved at virke anti-koagulerende på blodet.
- Du vender dig hurtigt til det ”hotte” og vil blive mere tolerant over for chili. Det gør altid satans ondt i starten, men efter lidt tid vil en verden begynde at åbne sig for dig i smagsnuancer.
Har du flere forslag til en “Chili for begyndere”, så skriv meget gerne en kommentar. Jeg fylder de gode forslag på og samler referencelisten til sidst i artiklen.
loading…
Skriv et svar