Chili er både en meget elsket, hadet og misforstået størrelse. Jeg vil i denne artikel prøve at beskrive nogen af de grundlæggende ting ved chilien der er godt at vide. Det kan ses som en Chili for dummies der er under konstant udarbejdelse – uden at selvfølgelig nedværdige nogen, men forsøge at gøre chilien lidt mere forstået blandt alle derude i landet.
Chilien set indvendigt
- Frøstand – her Capsaicin (det stærke i chili) udvikles. Det er hele det lyse du ser indvendigt i chilien.
- Frugtkød – det saftige kød de fleste er ude efter. Ser kan du finde smagen og nuancerne i chilien.
- Stilk – ikke så meget at sige om den. Den er bindeled mellem frugten og planten.
- Frø – disse er også samlingssted for Capsaicin og ofte forbinder man netop disse som det stærke i chilien og overset frøstanden. Frøene kan bruges i madlavningen og naturligvis vejen til at så og dyrke nye chili planter.
Av av av – den brænder!
Ja! Chili er kendt for at være en stærk frugt – Den er i familie med den milde peberfrugt du kender fra supermarkedet.
Det du mærker som stærkt i en chili, er en kemisk forbindelse kaldet Capsaicin. Uden at blive alt for kemisk og biologisk, så går dette Capsaicin ind og binder sig på dine nerveender der specifikt har den funktion at kommunikerer signaler om irritation og smerte til centralnervesystemet. Dvs. det er samme sted der sender signal til hjernen når du brænder dig på noget varmt.
Den tricky forskel her er at man rent faktisk ikke brænder sig på chili, men har oplevelsen af det ske. Kroppen reagere præcis på samme måde, selvom den bliver snydt.
Er Capsaicin farligt?
Generelt nej, det er ikke farligt og man kan faktisk spise store mængder af det – det er mere kroppens reaktion der kan være farlig hvis man fx har svagt hjerte.
Virkningen vil altid fortage sig igen efter noget tid – normalt en 10-20 minutter.
Chili kan dog virke en smule vanedannende – Det er dog ikke farligt i sig selv, men må anses som en bivirkning der skal nævnes. Gælder hvis man spiser chili ofte over længere tid.
Hvordan kan jeg lindre den brændende fornemmelse?
Bedste er at drikke / skylle mund med noget fedtholdigt.
- Mælk
- Yougurt
- Is
- Madolie
Værste du kan gøre er at drikke ting uden fedt, eksempelvis
- Sodavand
- Vand
- Øl
- Andet alkohol
Her bliver smerten blot værre efter få sekunder.
Hvad er fordele og ulemper ved chili?
Ulemperne:
- For at starte med de få ulemper, må siges at det gælder om at passe meget på ved håndtering af chili – både frisk og tørret. Det kan gøre meget ondt at få i øjnene eller munden generelt. En GOD ide er altid at benytte plastikhandsker når du skære og behandler chili frugter. Det må du endelig ikke tage som et nederlag og spille macho, for det skal nok gå galt, om end når du skal ud og tisse næste gang og har glemt alt om den chili du skar 20 minutter forinden.
- Chili kan hos nogen skabe så meget irritation af hud, fordøjelsessystem at det ikke er spor sjovt, derfor skal man altid prøve sig forsigtigt frem hvis man ikke er vant til chili og kender sine egne grænser. Undervurder ALDRIG en chili på den udseende, form, farve, lugt.
Fordelene:
- Det er sundt! Fyldt med bla. C vitamin
- Kan bruges mod forskellige former for svaghed / sygdom. eks. forkølelse.
- Det er med til at fremhæve smagen i din mad (når du bruger chili med måde)
- Nogen hævder det faktisk hjælper folk med maveproblemer og mavesår. Capsaicin skulle have den effekt at mavesækken udskiller noget ekstra slim der går ind og beskytter mavesækken. Som en buffer mod stoffer som syre fra fx cola, alkohol, aspirin mv.
- Det kan medvirke til at nedsænke blodtryk og kolesteroltallet ved at virke anti-koagulerende på blodet.
- Du vender dig hurtigt til det ”hotte” og vil blive mere tolerant over for chili. Det gør altid satans ondt i starten, men efter lidt tid vil en verden begynde at åbne sig for dig i smagsnuancer.
Har du flere forslag til en “Chili for begyndere”, så skriv meget gerne en kommentar. Jeg fylder de gode forslag på og samler referencelisten til sidst i artiklen.
Hvis man har mavesår skal man IKKE spie stærk mad!
Under ulemperne, skulle det måske lige rettes til “Munden” og ikke “Hunden” 😉
Hej Chilisauce!
Min ven og jeg vil godt tage udfordringen op og spise den stærkeste chili vi kan få fingrene i.
Er der nogen risiko herved eller råd som vi kan bruge? Vi har planer til dagen efter -- skal de aflyses?
Med venlig hilsen
Morten
Super 🙂 Jeg har selv til gode at tage den udfordring.
Altså din krop kommer i hyperdrive og Bubber er fint eksempel på en reaktion man kan forvente for folk der ikke er vant til de super stærke.
Så vil sige hvis man har svagt hjerte eller lign er det måske ikke den bedste ide at lige gå direkte efter de stærkeste, men generelt er det ikke farligt at spise chili fra hvad jeg ved. Har ikke hørt om dødsfald i forbindelse med det.
Uden at helt vide det med sikkerhed, så fra hvad jeg ved og har lært er der intet i selve chilien der er farligt -- tværtimod, er det mere ens egen krop der kan blive ens fjende da den går i forsvars mode.
Husk at have noget fedtholdigt væske i nærheden hvis det går helt galt 🙂 Mælk er super til at tage toppen -- helst sødmælk. (drik ikke vand, øl ol., gør det kun værre). Og i burde ikke skulle aflyse noget dagen efter -- efter en time eller 2 burde der ikke være noget at mærke, udover måske en god følelse af at få sparket hele systemet igang.
Pøj pøj med det 🙂
Hej Nikolaj,
Jeg står overfor at skulle plante mine først chilifrø. Jeg har hørt at jeg ikke må bruge så- og priklejord. Jeg skal derimod bruge ugødet jord -- dvs. almindelig jord. Er det korrekt?
Jeg har ikke et sydvendt vindue, men et øst og vest vendt vindue, kan det gå an, og er der noget jeg skal være ekstra opmærksom på i den forbindelse?
Da jeg bor i lejlighed, har ikke så jeg kan stille dem udenfor, når de bliver store. Stiller det andre krav til dyrkningen?
Mvh. Claus
Hej Claus,
Ja du skal bruge ugødet jord til at starte dem op i -- kan anbefale Jiffy tørvebriketter da de meget nemt kan omplantes direkte, uden at ødelægge rødderne: http://www.bh-froe.com/ZC/index.php?main_page=product_info&products_id=604
Du må benytte det vindue du har med mest lys -- kunne være østvendt den første den af dagen og flytte over i vestvendt når solen når derom.. Bedste ville være syd ja, men så må du være lidt kreativ 🙂 Sørg for de får så mange solskinstimer som muligt og så skal det nok gå.
Mht størrelsen. så kan du evt. nippe dem kraftigt. Der er forskellige nippe guides derude så du kan “designe” formen på din chili. Se fx. denne: http://www.chilifan.dk/da/artikler/dyrkning/soerensnippeskole/
Det er bare super! Vi har heldigvis plads i et relativt lyst hjørne af stuen.
Og tak for en fed side.
Jeg har tidligere spist en del chili og har så haft en længere årrække, hvor jeg ikke spiste chili.
I forbindelse med mange af mine rejser, hvor jeg også har stiftet bekendtskab med chili -- er jeg så småt begyndt at spise chili igen -- senest fik jeg en chili plante fra en af mine gode venner, så jeg er hel ny som chilidyrker 🙂
Jeg er blevet i tvivl om, den chili jeg har fået og i det hele taget chili planter generelt, er en et årig plante der kasseres årligt eller om den chiliplanten skal opbevares specielt over vinteren? Fx. i en garage eller lignende.
Mvh.
Nikolaj
Hej Nikolaj,
chili er faktisk en flerårig plante der sagtens kan overvintre med den rigtige behandling.
Den vil kunne give dig flere chili næste år og blive endnu flottere som plante hvis det lykkedes.
Dog er der lidt krav -- den må endelig ikke få frost. En ide er at få den ind et lyst og køligt sted (dog ikke under 10C) hvor den så vil overvintre fint. Bladene vil højst sandsynligt falde af, men det skal nok komme igen til foråret.
Så, jeg ville ikke bruge din garage -- der vil både blive for koldt og mørkt. Men har du et andet sted der lever op til de betingelser, kan du godt have samme chili plante i flere år.
Personligt syntes jeg dog det er lidt for bøvlet og jeg har heller ikke de helt perfekte forhold til en overvintring. Og nu det er så nemt at så chilifrø i foråret og 6 mdr senere høste chili, er det den metode jeg foretrækker.