Af Chilinørden 28. august, 2012 23 Kommentarer

Chilisauce – den nemme

For at lave en hurtig og nem chilisauce, kan du følge denne opskrift. Det vil maks. tage 1 time og saucen kan sagtens konserveres og holde hele vinteren.

Ingredienser:

  • 6 friske tomater
  • 2 mellem løg
  • 4 chili (evt jalapeño)
  • 3/4 DL eddike
  • 1/3 DL sukker / rørsukker
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk chiliflager

Fremgangsmåde:

  • Du skal blot hakke det hele op fint og hælde i en gryde og koge det op under medium varme. Lad det hele koge godt i ca. 20 minutter.
  • Lad blandingen køle ned stille og roligt og blend derefter enten i en blender eller stavblender, indtil det får en fin konsistens (eller til den får den konsistens du ønsker).
  • Varm igen saucen stille og roligt og lad den simre en 30 minutters tid – bliver saucen for tyk, kan du hælde en smule vand i.
  • Efter de 30 minutter kan du vælge at konserverer – følg da anvisningen på din Atamon eller andet produkt du vælger.

Tips:

flået tomaterNår jeg benytter tomater i mine saucer, plejer jeg at flå dem først for at undgå det tomatskind i min sauce.
Dette kan du rigtig nemt gøre, ved at putte dine friske tomater ned i kogende vand i op til 1 minut. Derefter kan de tages op og skindet kan nemt flåes af.

 

GD Star Rating
loading...
Chilisauce - den nemme, 6.8 out of 10 based on 44 ratings
Skrevet i kategorien: Opskrifter

Om skribenten: Chilinørden

Jeg elsker chili og bruger det næsten dagligt i min madlavning. Desuden dyrker jeg selv chilier og har i 2012 samt 2013 sæsonerne ca. 30 forskellige sorter i vækst. Forsøger at dele lidt af min erfaring her på siden og håber at selv lære noget nyt undervejs i processen her.

23 Kommentarer til "Chilisauce – den nemme"

Trackback | Kommentar feed

  1. Peter Bruhn siger:

    de extra 30 min kogetid er det nødvendigt med så lang tid 😉 god opskrift smager godt og er nemt

    • Chilinørden siger:

      Det er af vane med den ekstra tid -- faktisk giver jeg ofte en del mere end 30 minutter hvis jeg har tiden. Smagen bliver mere rund og naturligvis en knap så vandet sauce i sidste ende -- specielt godt hvis den skal bruges til pizza eller lign.
      Men vil sagtens tro du kan få en fin sauce ud af det uden at tage den sidste kogetid med

      • Tom W siger:

        Tid ER nødvendigt for at få alle smagsnuancer frem.
        I min verden er 30 min alt for kort tid.
        Lave selv en tomatsovs (hemmelig opskrift 😉 ) der står og simre i 20 -- 24 timer før den er perfekt 👍

  2. Christina siger:

    Jeg har taget en jalapeno, 2 citron chili og en orange chayenne chili. Den er god og der er godt bid i den 🙂

  3. Peter Bruhn siger:

    nå ja klart nok tak for svar kommer lidt hvidløg i også 😉

  4. Lene Wendt siger:

    Du skriver, der skal chiliflager i — hvad er det? (tak i øvrigt for nogle fine sider med guide til dyrkning osv — er 1. gang jeg dyrker chili frilands ;-))

    • Chilinørden siger:

      Hej Lene,

      Ok jeg skriver lige bag øret at få lavet en miniguide på siden til chiliflager 🙂

      For at give et kort svar her, så kan du lave chiliflager ud af dine tørret chili. De hele tørret chili skal lige ristes af på en varm pande (uden at brænde dem på!) -- men blot et par minutter i alt. Derefter køles de og du kan så knuse dem i en morter ol. -- resultatet er chiliflager.

      Senere skal jeg nok lave en mere formel opskrift på chiliflager -- man kan sagtens putte andre ting i også som hvidløg, krydderurter ol.

  5. Jesper siger:

    Må jeg spørge hvad du bruger denne chilisauce til? Hvilke retter?

  6. Stine olsen siger:

    Skal den opbevares i køleskab? Jeg brugte 3 hot carrot chili’er tror 1 eller 2 er nok 🙂

  7. Simon Kjølhede siger:

    Hej.

    Kan chili saucen fryses ned?

  8. Rene L. N. Due siger:

    SUPER Nem Chilisauce at lave,

    og den er utrolig nem og lave en masse variationer ud fra. (y)

  9. Marie Birkholm siger:

    Glæder mig til at prøve. Har pt vildt mange skorpion chili. De er godt nok herligt stærke;-), samt habanerochili. Hvorfor skal der egentlig chiliflager i hvis der er godt med frisk chili i? Og har duogså en opskrift uden alt for meget mere end selve chilien i? 😋

    • Chilinørden siger:

      Ja skorpion varianten er vist temmelig stærk 🙂 Jeg nappede en Sunset Glow igår direkte fra planten og spiste (styrke 9 ud af 10 der vist er i samme styrke område som din skorpion), og jeg skal hilse og sige at det giver varmen 😀 Dem glæder jeg mig også til at lave nogen saucer ud af.

      Mht. opskriften kan det heldigvis laves præcis som man vil -- flagerne kan give noget konsistens så det ikke blot er en stærk pure i sidste ende.
      I ovenstående opskrift er fx nævnt jalapenos der ikke er den mest kerneholdige chili.
      Så flagerne kan absolut undlades hvis du ikke har dem liggende fra andre chili eller blot ikke vil have det i.

      Mht. opskrift uden alt for meget andet i, har jeg det nok ikke lige liggende her på siden, men jeg kan jo ligge et par nye opskrifter op snarest 😉 Dog for at forklare hurtigt vil du kunne lave gode saucer med chili+eddike alene. Ala en Tabacco sauce der så kan varieres i mængde af eddike/chili forhold som du ønsker.
      Og hvis det endelig er kan du også bare lave 100% ren chili der blendes. (vil jo så være lidt som at bare spise den rå chili fra planten, hvorfor mange godt kan lide at kombinerer med tomat/eddike/hvidløg ol).

  10. Tonny V siger:

    HUUUSK at vaske fingrene inde toiletbesøg 🙂

  11. Tonny V siger:

    Skorpion, er hvis det er den jeg tænker på, på styrke på 12++

  12. Maj-Britt siger:

    Hvorfor ikke bruge hele tomaten? Du blender jo alligevel…….og der er også vitaminer i skindet….🤔

    • Chilinørden siger:

      Skindet kan give lidt trævler i saucen, trods det bliver blendet.
      Men skindet giver også en ændring i syre/sødmen i slutresultatet -- dog er det op til hver enkelt hvad man kan lide 🙂 Man kan sagtens lade den blive hvis man ønsker.

Skriv en kommentar